Helomvending. Russen får IKKE gratis vaksine.

Onsdag 27. februar kunne russelege Sunniva Trager informere at det har skjedd en helomvending i vaksineringsprosjektet. BUR fikk tilbakemelding fra leder i Barne- og familieenheten i Bodø Kommune – fylkeskommunen kan ikke støtte tiltaket, og dette gjelder ikke bare Bodø.

– Det ser dårlig ut for årets russekull, men vi har ikke gitt helt opp håpet, sier Nicole Natalie Furnes til Avisa Nordland.

Så langt har russen bare fått vaksinen betalt en gang, det var i 2018. Nå vil årets russ også ha vaksinen gratis. Politikerne kan fortsatt ta opp vaksineringen under bystyremøtet i mars.

EN MØRK VENDING

Sunniva formidlet til russen at de måtte belage seg på å betale den selv. Men forteller at problemet enda ikke er avklart, i russenes Facebook-gruppe onsdag ettermiddag.

– Det kan bli en større investering for kommunen om de må bruke penger på de som ikke vaksinerer seg på grunn av prisen, forteller russelege på Bodin Selma Tangen til Russeavisa.

NORDLAND

Ikke bare russen i Bodø har fått avslag på gratis vaksinering mot hjernehinnebetennelse.

– Det var utbrudd av hjernehinnebetennelsen i Bodø for bare noen år siden, og den kan faktisk være dødelig. Den kan føre til infeksjoner og blir innlagt og satt i karantene, forteller Russelege Sunniva Trager til Russeavisa i en tidligere artikkel.

Vaksinen som har navnet NIMENRIX som skal beskytte mot bakeriet Neisseria meningitdis. Den skal beskytte russen mot hjernehinnebetennelse og blodforgiftning. Men ovenfor Bodø Nu var PR-sjef for årets russestyre Embla Mindrum skeptisk til om russen ville bruke penger på vaksinen.

– Jeg tror mange vil prioritere annerledes, dessverre. Men vi kommer til å fortsette å jobbe for å få den gratis. Jeg håper uansett at alle russ tar vaksinen, gratis eller ei. Det er svært viktig.

Dette forteller PR-sjefen til Bodø Nu når russen fikk høre den dårlige nyheten om vaksinen.

I fjor hadde man bare to utbrudd av hjernehinnebetennelse, da vaksinen var gratis. Da tok 60% vaksinen i følge Nicole Furnes, men det ser ut som at tallet kan bli lavere i år.

HOLDER HÅPET OPPE

– Vi har hatt kontakt med barne- og familieenheten i kommunen, og de har tatt kontakt med fylkesmannen som har utredet om det er noe de har rom for i budsjettet. Men det har de altså ikke. Dersom de skulle finansiere vaksinen i Bodø, må man gjøre tilsvarende for alle kommunene i fylket, forteller leder i BUR Nicole Natalie til Russeavisen.

Det blir et helt annet regnestykke når alle skal med på vaksineringen.

– Barne- og familieenheten har også sjekket tjenesteområdene i Bodø kommune. Det var det heller ikke noe å hente, siden politikerne la ikke dette til i budsjettet.

Nicole mener dette burde bli en fast ordning at kommunen setter av i budsjettet til vaksinering av russen. Det er uten tvil en god investering.

– Når kommunen ikke har økonomien på plass, det man kan gjøre er å handle under strek. Altså å ta penger utenfor budsjettet.

Neste bystyremøte er 28. mars, og politikerne gjør ofte omprioriteringer forteller Nicole. Så det er fortsatt sjans for at neste års russ får vaksinen gratis. Men selv om vaksinen er gratis eller ikke oppfordrer russelegene til å ta vaksinen uansett.

– Det så veldig lyst ut en stund, slik at vi kunne uttale oss at vaksinen blir gratis. Men selv om vaksinen koster noe håper vi at russen tar seg rå til vaksinen. Det vi kanskje frykter er at mange ikke prioriterer å koste på seg, forteller Selma Tangen.