– Hjernehinnebetennelse kan ødelegge russetiden

Vaksinering av den smittsomme hjernehinnebetennelsen og russen i 2019 får den gratis! Russen kan ta vaksinen 19.mars på Bodin VGS. Russelege Sunniva Trager anbefaler på det sterkeste å ta vaksinen.

– Det er veldig viktig. Det var utbrudd av hjernehinnebetennelsen i Bodø for bare noen år siden, og den kan faktisk være dødelig. Den kan føre til infeksjoner, og russetiden blir dermed ødelagt. Du blir innlagt og satt i karantene, så du ikke er til større smittefare, forteller Russelege Sunniva Trager til russeavisa.

Vaksinen som har navnet NIMENRIX som skal beskytte mot bakeriet Neisseria meningitdis. Den skal beskytte russen mot hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.

– Russen er ekstra utsatt da det er mye drikking, lite søvn og masse folk som er i lag på tette steder. Så smittefaren er stor, forteller Trager.

I fjor når vaksinen ble gitt ut gratis tok 70% av russen vaksinen. Dette ble betalt med penger som var til overs, i år har BUR og russen kjempet om å få vaksinen.

– Jeg tenker de fleste ville tatt den uansett om den hadde kostet noe eller om den var gratis, siden den er såpass viktig. Men det er kjempe bra at kommunen bruker penger på det. Det kommer til å koste mer om de skal ta vare på masse syke ungdommer, avslutter russelegen.

Og en sprøytespiss unna, så er man sikker de neste fem årene.