– Russen skal vite at det finnes voksne og edru folk som er utenfor campen

Røde kors startet for seks år siden, da det i utgangspunktet ikke var noe rundt den mye omdiskuterte Russecampen. En av de som var med fra starten var Jan-Martin Follesø Sellevold.

– Når jeg startet for seks år siden var det bare tre nattevandrere, ingen gjerder, ingen toaletter, ingenting.

Gå rundt i campen i tjue sekunder, se for deg at det er ingen gjerder, toaletter. Bare busser som står i gjørma. Slik var det.

Men hvorfor har røde kors holdt vakt rundt campen i alle disse årene? I fjor ble Jan-Martin og Røde kors omtalt som russens egen superhelt.

– Det er absolutt for å gjøre russen tryggere. Det er definitivt tanken til Røde kors.

Som årene har gått siden Røde kors møtte opp med sine to nattevandrere har sanitære viktigheter og vakthold forbedret seg. Toaletter, gjerder og adgangskontroll. Ikke minst foreldrevakter ble en fast ordning.

– Når foreldrene tok over campen måtte vi i Røde Kors se på egen rolle. Å ha foreldrene som vakter i campen er genialt, det blir en trygghet i campen. Vi i Røde kors fokuserer da mer på utsiden av campen. Vi sitter på busstoppene, går rundt i skogen, er i fjæra og går utenfor Shell. Vi går rundt i egne hvite refleksvester, og skal være synlig for ungdommene.

Vi er der for å støtte, de skal vite at det finnes voksne og edru folk som går rundt og passer på.

HJELPEKORPSET

På de aller travleste kveldene kommer hjelpekorpset utenfor campen. Erfaring sier at man trenger det de dagene, selv om det som regel bare er fyllerelaterte skader.

– Men en ting skal være sikkert for russen er at vi har taushetsplikt. Det holder seg mellom oss, så de kan prate med oss om alt. Vi er der for dem